En sockerfri skola

Fortbildning om sockerfri skolmat för framtidens  offentliga måltidsverksamhet

 

Rör runt i grytorna och ta sikte på att bli en sockerfri skola. Starta med inspirationsföreläsningen för medarbetarna i köket, pedagoger och övrig personal och ni är redo att ta ett kliv framåt. Arbetar du i skolkök eller i förskolekök? Har du rollen som kostchef, måltidsansvarig, kökschef? Skolkock eller förskolekock? Är du en del i måltidsorganisationen i en kommunal eller privat driven skola eller förskola? Då kan ”En sockerfri skola” vara något för er.

En sockerfri skola vänder sig till dig som arbetar med skolmåltider på alla nivåer. Det är möjligt att välja en introducerande inspirationsföreläsning först och sedan bygga på med fler moduler allt eftersom eller så satsar ni på en komplett paketutbildning där både teori och praktik kombineras för bästa resultat i hela organisationen.

Inspirationsföreläsning

Två inspirerande timmar som sätter fingret på vad den årliga sockerkonsumtionen på 48 kilo gör med våra kroppar och hur det påverkar koncentration, trivsel och gruppdynamik i skola och förskola, prestationer och vår hälsa. Föreläsningen innehåller flera uppvaknanden och aha-upplevelser och skapar många tankar efteråt. En bra grund för att väcka frågan kring en sockerfri skola på allvar.

2 timmar

Utbildningsdag med workshop

Bygg på inspirationsföreläsningen med något mer omfattande teori och en workshop som bjuder på diskussioner, praktisk övning och en summering för fortsatt arbete och en gemensam målframställan i syfte att påbörja omvandlingen till en sockerfri skola.

6 timmar

Paketutbildning för hela måltidsorganisationen inklusive workshops

Vill du gå hela vägen och röra runt i grytorna i syfte att uppnå en sockerfri skola på riktigt? Genom att involvera hela personalstyrkan som arbetar med måltider och kanske även utvalda pedagoger och skolledare tar ni ett helhetsgrepp för att ge elever och skolpersonal en utmärkt bas med rätt förutsättningar till bra inlärning, koncentration i skolan och dessutom en förbättrad hälsa.

Paketutbildningen omfattar inspirerande föreläsningar i flera delar som ger grundkunskap inom näring och vad kroppen använder sitt bränsle till. Efter en grundläggande genomgång av enkel näringslära och en titt på sockrets påverkan på hälsan blir det en djupdykning i vad socker kan heta mer än socker, hur du identifierar sockerarter i olika livsmedel och vad som kan väljas istället. På många sätt handlar det om att tänka på ett nytt sätt förbi det som gjorts hittills. Det kan vara utmanande i vissa fall, men ger förståelse och insikter i varför dessa frågor är så hett debatterade, varför frågor och önskemål från anhöriga, föräldrar och elever är många och varierade.

Frågeställningar diskuteras som exempelvis: ”Vad menar vi med sockerfri skola?”, ”Hur ska vi se på synligt socker, tillsatt socker, kroppens omvandling av maten till blodsocker?”, ”Vilket ansvar har skolan vid belöning, firande och uppmuntran?”, ”Hur kan vi påverka koncentration och hur barngrupper fungerar i skolan?” och ”Kan socker ha något med pedagogik och lärande att göra?”.

Genom praktiska exempel, övningar i verkligheten varvat med teoretiska moment kommer organisationen stå väl rustad för att arbeta framåt för en sockerfri skola på ett effektivt och betydligt mer medvetet sätt.

Vid behov ges extra konsultationer som komplement till paketutbildningen under tiden och efter paketutbildningen genomförs för extra stöd i den praktiska genomförandefasen på arbetsplatsen. Det är ett kraftfullt sätt att nå målet och få stöd i hela processen av någon utanför organisationen vilket tillför andra perspektiv och varaktiga resultat. Här kan också kompletteras med en kortare inspirationstimme för samtliga pedagoger, föräldrar, elever efter önskemål.

 

Omdömen och kommentarer från tidigare deltagare

”Cecilia är kunnig, mycket bra pedagogisk och öppen dialog med deltagarna”

”En väldigt inspirerande föreläsare”

”Pedagogiskt, väl upplagd och tydlig kursdag. Bra diskussioner och lärorikt!”

”Jag fick ökad förståelse för att det jag gör i köket gör skillnad för barnen längre fram i livet” 

”Ögonöppnare utan dess like. Jobbigt att inse men Cecilia gör detta så bra! Behövs verkligen”

”Vill ha mer av det här”

 

Cecilia Blidö kostvetare och föreläsare

Offereras. Upplägg anpassas efter organisationens storlek, om

fattning och egna mål.

 

Föreläsare och kursledare
Cecilia Blidö, Kostvetare

Utbildaren är utbildad vid Göteborgs Universitet i kostvetenskap med inriktning mot kostekonomi och ledarskap. Utgångspunkten i föreläsningar och fortbildningar bygger på kvalificerad vetenskaplig grund och forskningsbaserad kunskap.

 

 

För att göra en förfrågan eller bokning vänligen fyll i nedan formulär.

Du får svar så snart det är möjligt.

 

 

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande